Lika olika

Mina barn är verkligen lika varandra till utseendet men olika i sättet. Några exempel:

Theo somnade alltid i vagnen/bilbarnstolen, Thilde gör det endast om hon är skit trött.

Theo blev livrädd för ljud, typ toaspolningar och dammsugaren, Thilde njuter av grannens vedklyv och sover gott när gräsklipparen går.

Theo kunde sitta för sig själv en stund, Thilde vill inte gärna vara ensam.

Knasigt hur så lika kan vara så olika :)

Dagsformen är så där. Thilde hade hög feber inatt, så hög att jag blev orolig, bäddade rent och gav Alvedon, och hönsmammig som jag är ringde jag så klart 1177 och fick bekräftat att 40,2 inte är farligt för barn. Under dagen har tempen sakta sjunkit och hon har varit på strålande humör ända fram till nattningen. Men nu sover båda barn.

Det sprack upp en stund idag och då jag ska åka bort med barnen över helgen och får besök innan passade jag på att klippa gräset. Tungt eftersom det inte torkat riktigt men det blev ett litet träningspass kan man säga och nu är skiten gjord! Dessutom har jag gjort både köttbullar och makaronilåda som jag la i matlådor åt Johan inför kommande vecka och i samma sekund som jag trillat färdigt alla bullar slår det mig att han inte kommer åka mer. Han kommer äta middag hemma med oss hädanefter. Bra känsla!

Jag har läst en krönika ikväll som jag gillade, bloggar från paddan och fattar inte hur man länkar så jag klippet bara in texten så du som har tid att läsa, läs! Viktiga saker och tänkvärda!

Varför barn aldrig blir nöjda.
- Min dotter blir liksom aldrig nöjd! Det kvittar om jag varit med henne en hel dag och bara gjort grejer som hon gillar så klagar hon ändå på kvällen när jag vill läsa tidningen för mig själv en stund.
- Ja, men eller hur!? Min femåring är precis likadan! För ett tag sedan hade vi en heldag tillsammans bara han och jag. Först gick vi i stan och kollade på leksaker. Sedan fikade vi och efter det gick vi på bio. När vi kom ut från bion bröt han ihop och ville inte åka hem utan tjatade om att se en film till! Det hade känts skönt med lite tacksamhet…
Just den här ordväxlingen har jag hittat på själv, men den skulle mycket väl kunna vara avlyssnad varhelst föräldrar möts och pratar om sina barn. För något som vi föräldrar reagerar starkt på är när vi anstränger oss för barnens skull och de inte tycks uppskatta det. Vi har behov av att bli sedda i våra kärleksfulla handlingar och när vi upplever att så inte sker väller besvikelsen fram: ”Här har jag ansträngt mig för barnens skull och istället för att vara tacksamma så gnäller de! Varför kan de aldrig vara nöjda!?”
Låt oss titta lite närmare på uppfattningen att ”barnen aldrig blir nöjda”. Stämmer den verkligen? Jag tvivlar.
Jag minns nämligen hur jag själv uttryckte mig i slutet av sommaren när semestern led mot sitt slut: ”Usch, jag vill inte börja jobba igen! Jag vill ha minst en månad till ledigt!” Betydde det att jag inte var nöjd med min semester? Tvärtom, det betydde att jag var väldigt nöjd. Jag tänker också på hur jag brukar reagera när min man kliat mig på ryggen och slutar. Det kvittar om han hållit på i tjugo sekunder eller tjugo minuter, jag suckar likväl och säger ”Inte sluta redan!”. Betyder det att jag inte är nöjd? Tvärtom, jag är väldigt nöjd.
Detsamma tror jag gäller barnen. Ett barn som efter en heldag med fika och bio skriker att han vill se en film till säger också något mellan de skrikiga raderna. Jag tror han säger: ”Jag har haft en helt fantastisk dag! Så fantastisk att jag önskar att den aldrig skulle ta slut!”
Mitt tips till föräldern: istället för lyssna på barnets ord och höra missnöje, försök höra känslan bakom orden – den stora tillfredsställelsen – och svara på den!
När föräldern svarar på barnets ord (snarare än på barnets känsla) låter det ungefär så här:
Barnet: ”Jag vill se en film till!”
Föräldern: ”Nu har jag varit med dig hela dagen! Vi har både fikat och varit på bio. Kan du inte vara nöjd med det istället för att gnälla om ännu mer!?”
Vad händer i ett barn som hör det här svaret? Jag gissar att han känner sig missförstådd. Han är ju hur nöjd som helst! Jag anar också för att förälderns svar väcker oroliga funderingar hos barnet: ”Var det en uppoffring för mamma att vara med mig?! Hade hon inte lika kul som jag?”
Vad händer i föräldern som svarar så här? Troligen känner hon irritation och besvikelse och har tankar som förtar en del av glädjen från dagen: ”Varför måste en bra dag sluta så tråkigt?”
Den måste den inte. Föräldern kan välja att svara på barnets känsla istället för på barnets ord, vilket leder dem båda in på andra spår.
Barnet: ”Jag vill se en film till!”
Föräldern: ”Ja, det var verkligen kul, eller hur?! Jag längtar redan efter nästa gång som du och jag kan ha en sådan här mysdag! Lovar du mig att du hänger med mig på bio igen någon dag?”
Barnet: ”Det är klart!”
Föräldern: ”Säkert? Lovar du?!”
Barnet: ”Det är klart jag lovar mamma!”
Föräldern: ”Vilken tur! Du… jag gillade trollet i filmen vi såg nu! Han var så himla söt! Vilken figur tyckte du mest om?”
(… Föräldern och barnet fortsätter prata om filmen, fikat och annat som hänt under dagen.)
Vad händer i ett barn som hör det här svaret? Jag gissar att han känner sig förstådd och glad. Det är härligt att veta att den man tillbringat dagen med också har njutit.
Och föräldern? Jag antar att hon känner sig betydligt gladare och mer tillfreds när hon väljer att fokusera på barnets tillfredsställelse och ha överseende med sättet på vilket den uttrycks.
Vad tror du?

Imorgon ska vi fira en 11 åring här hemma, så det är i vanlig ordning fullt upp och just nu kan jag verkligen inte känna efter så noga. Finns inte tid att stanna upp då finns risken att jag stannar av :)

Ha det gott!
"Lika varm som en middag!"


Han är ganska kaxig den här killen.
 
Dagens skönaste kommentar:

Thilde råkar boxa till mig rakt i ögat så det rinner tårar, då kommer Theo fram och skäller på henne:
"Du slutar upp med att slå mamma, annars åker du in i ugnen och då blir du lika varm som en middag!"

Vi har haft en bra dag. Började med att jag LYCKADES med baconinlindad köttfärslimpa. Så sjukt roligt när man lyckas och det har hänt en del på slutet! Wiiiie.
Sen kom några av grannarna. Lina med hennes pojkar Tiger, Tristan och Tias. Och Anna med hennes ena pojke Viktor. Gissa om Theo blev lycklig över att huset fullt med polare.
När dom åkt blev det super trist. Lungt och tyst visserligen men det har regnat ute hela dagen så Tvn har gått varm och därmed lär jag somna med dåligt samvete. Men Pappa och Farmor kom och hälsade på. Farmor hade stickat en så fin kofta till Thilde. Den kommer bli så fin till hösten när hon växt i den. Det är likadan som Prinsessan Estelle hade på sig när hon var 1 år :)Och när dom sen åkt röjde vi lite här hemma och sen kom solen (kors i taket) Så vi tog trampbilen på en raggar sväng, dock bara 20 minuter då klockan hann bli ganska mycket. Nu efter många om och men, tårar från lilla damen och tjat och bus med lilla grabben sover dom äntligen. Det är en process att lägga båda två, men det går på nått vis :)

Fick samtal av min syster idag också. Hon var så lycklig att hon grät. Hon förtjänar verkligen lite positivt nu :)

Själv är jag dagavill och går på högvarv. Jag är så ofattbart förvirrad. Men ack så lycklig för nu är det bara två veckor kvar på detta 08 liv. Jag kommer bli sambo på heltid och få ha min kärlek på hemmaplan. Det kommer märkas den 25:e men det är värt vareda krona att få ha honom hemma. Som jag väntat på den dagen.


I övrigt känns det mesta rörigt. Kalendern är fullspäckad och jag fattar inte alls hur jag ska hinna med allt jag har planerat.. Men så fort det stannar upp så känner iaf jag efter för mycket. Och just nu känner jag bara för att fortsätta i det här tempot. Johan däremot behöver varva ner och förutom en resa till Göteborg är hans kalender lugnare (bortsett från jobbet vilket tar all hans tid nästan som det är nu)
 
Men det är ju roliga saker. Vi behöver det. Vi behöver omge oss av folk som får oss skratta.. Läste någonstans att det är det bästa folkslaget, människor som får andra att skratta. Balsam!

Sen finns det många borde.. Jag borde..
åka och väga Thilde.
Rensa klart i källaren
Få bort sand högar från gården
Rensa kylen
Städa badrummet
Vika tvätten (det som är tänkt packas ner i kartonger)
Åka och köpa mer jord.
 
A, listan med borden kan fyllas oändlig men vi tar en sak i tagen och låter det ta den tid det tar. Men jag skulle verkligen behöva någon som tog mig i kragen och sa, nu är jag med barnen och du kör sand ;) haha.. Men men, jag tycker som att det är mycket roligare att vara ute med trampbilen än att vika kläder.. vem gör inte det? Det kommer regniga dagar tänker jag.. som idag.. och dom där kläderna är fortfarande ovikta.. Men den tiden kommer. Usch!
 
 
Nu ska jag göra som barnen och sova. Har en lång morgondag.

Sov gott.
 
 
 

Söndag igen...


I lördags bestämde Theo att han och Thilde skulle sova på golvet.. Dom sov inte direkt.. men roligt hade dom.Idadg fick vi för oss att baka :)
<3Ollonborren som invarderar..


Rolig spegel på Coop.


En av två inköpta skyltar.

Theo har hjälpt mig rensa ogräs och lekt i sandlådan.


Det var tur vi bakade för vi fick verkligen fin besök idag. Micke, Sandra och Lilla lilla Oliver kom förbi :)

Ska göra ett ryck med tvätten.

Ha de gott!

Hahahaha

 
 
Vi tar en till.. 

HYSTERISKT ROLIG!

Hej hej
Som vanligt minns jag inte vart vi var sist? Strunt samma. Vi lever ju i nuet :) 

S

Jag har varit hos bästisen i Uppsala. Det var hur roligt och skönt som helst. Theo har fått nya regnkläder. Jag hoppas inte han behöver nöta dom allt för mycket. Vill ha sOl. Jag var så avundsjuk på vädret i Uppsala då jag var där, men nu börjar det komma även till oss. 
Två nya tatueringar har jag gjort. Ena är Theos självporätt som han ritat på dagis, nu pryder den kosten mitt ben. Och så Thildes namn så klart. 
Och idag är ingen vanlig dag, det är min systers 20 års dag <3


Jag har mailar med kommunen och fått det bekräftat: DOM RUSTAR LEKPARKEN! 
Underbart. Och grannskapet ska inviga den med picknik :) 
Just idag har jag spenderat tid på Theos rum. Två sopsäckar har åkt ut. Och han har inte ens märkt något. Allt trasigt och rat är nu borta! SKÖNT! 

Och mina växter tar sig, idag har dom fått solat hela dagen. Och grannens plant har jag planterat idag. Jag kommer inte kunna åka hemifrån för vem ska då se efter mina växter? Jag gör ALLT för att hålla dom vid liv. Googlar om tips och tycker hittils det är ganska roligt. 
Den här ärtan är lite deppig. Hon är ledsen om vart annat. Men det ger med sig. 
Mellan varven strålar hon och är nöjd :) 

I övrigt har jag haft prestations ångest. Det är så mycket jag vill ha gjort men jag hittar inte tiden eller orken. Idag fick jag för mig att tvätta altanen, men jag orkar inte flytta soffan och alla möbler där ute. Så det blev inget av. Men imorgon, då ska vi grejja. Jag ska bort på förmiddagen. Men sen så. Jag och Johan ska måla.. :) Ska bli roligt. Det är så skönt att vara ute nu när det är så varmt. 

Idag har jag haft bonusbarnen här. Det var mysigt. Nu sover damen. 
Jag och Theo väntar på Johan <3

Helgen som kommer åker Johan till Gävle, det är 5 år sedan hans mamma försvann så han vill åka till släkten <3 Jag och barnen stannar hemma då vi ska ha C&F här. Planerna ligger på is. Vi får se. 


Natti natti.. 
 Måste bjuda på en film som jag själv dör av skratt när jag ser. 
Underbart!

RSS 2.0