25 februari

Okej. Tillbaka till Ciudad Sandino.
Det kanns helt okej, forutom hostan och att jag ar magsjuk. Har inte varit pa pratiken idag.
Igar kvall sov jag nagra timmar sen gick jag till Linnea och hangde.
Gillar inte att vara sjuk har, kanns ganska otyggt.

Aja, nu maste jag ga hem igen!

Ha de

otra

Hej Igen.

Linnea och snubben pa 44 ar har gatt pa promenad.
Jag och Kalle stannade och sitter nu salade vid varsinna datorer.
Just nu mar jag hur bra som helst. Ikvall ska vi ata middag tillsammans med vara nyfunna vanner, och allt ar hur bra som helst. Det gar inte att beskriva.
For forsta gangen pa hela resan kan jag verkligen slappna av, kan kanske ha mycket med spraket att gora?
Ibland blir jag gratfardig nar jag tanker pa hur mycket jag tycker om det har livet.
Att resa runt, mota nya manniskor, se nya stallen och disskutera vilt. Det ar givande och sjukt roligt.

Har haft en lang disskution med han den aldre snubben, han ar valdigt smart. Nykter alkoholist och fruktansvart venlig. Nu later det kanske naivt men vid det har laget kan jag kanna av ganska fort om det ar en bra eller dalig manniska? Han ar ju lika gammal som farsan.
Igar berattade han spannande saker om hans resa genom central america och plotsligt blev jag annu mer sugen pa mer resande.. Funderar mycket pa vad som kommer harnast :)

Sjalvklar hem och avsluta plugget, flytt till Gavle till varldens mest underbara Johan som jag antligen lyckades fa tag i idag. Sen far vi se vad som hander :) Men just nu och just har kanns ingenting omojligt. Varfor inte aka till Peru och ga Inka leden? Haha.. jag som inte ens pallade vandringen i Mira flor.. ;P

Mamma fick jag inte tag pa, det var valdigt trakigt. Klockan ar halv sex har nu alltsa halv ett hemma och chansen att min mamma skulle vara vaken den tiden ar minimal (utesluten) kvinnan pa byn som ar kand for att sova vid atta pa kvallen :) haha..  Plus att hon i receptionen ar lagomt irriterande for att jag bad henne prova ringa sa manga ganger. (pa det har stallet far man inte sla nummret sjalv) jatte konstigt.

Men men, har iaf pratat med pappa och Johan.
Johan hade fest for en av hans kompisar. Han har aven skickat bilder pa lagenheten, tycker verkligen om tapeterna (som han for ovrigt hittade i RAMSELE, pa farghandeln) haha..

Tanker (mycket) pa att det blir andra eller trejde aret irad som jag inte far ata nagon ramsele semla. Minns hur lycklig jag var nar min moster Pia kom med ett par stycken semlor fran ramsele till sundsvall, vilken lycka :) Haha.. Maten ar inte hemsk har, men den ar inte svensk heller :/
Det ar mamma och pappas fel att jag ar sa krasen, brist i uppfostran dar, haha..
Mormors kottbullar hade verkligen inte suttit fel, for att inte tala om Pias potatis gratang som jag minst tva ganger forsokt lyckats med sjalv, men det har aldrig funkat. Pa hostalet vi bor pa har dom vin (det ar ganska ovanligt har) men far inte kopa ett glad heller utan det ar hela flaskan som galler. Fast den kostar i princip ingenting i svenska pengar, men anda :S

Jag och linnea har bestamt oss for att ga en kurs i ekonomi, det kanns verkligen bra att jag har en jamnlik mig i den ekonomiska fragan.. Hon gillar att leva, och tanker inte efter fore, presic som jag.
Men jag har klarat mig ganska bra har anda? Har tankt mer an vad jag brukar gora. Ibland ar det svart med valutan och rakna om pengarna till svenska kronor, ni som kanner mig vet ju att matte verkligen inte ar min starka sida..  Men i det harl andet har jag nastan blivit snal.. haha.. Har hant att jag rynkat pa nasan at en taxi resa som kostat 20 cordobas, vilket motsvarar 4 svenska kronor.. da ar det illa. Kultur krockar hander hela tiden kan jag lova.

Det som ar svarast ar att forklara for dom som bor har att vi faktiskt inte har sa mycket pengar som dom tror att vi har. Vi blir ofta tagna som vandrade planbocker och dom forstar verkligen inte att vi ar fattiga studenter, det ar svart. Aven om vi inte alls har det lika illa som dom, sa tillhor vi den fattigaste delen hemma (studenter) men det ar for invecklat. Undviker att disskutra religion och ekonomi med maniskorna har.

Har inte med mig kortlasaren till kameran men jag hittade bilder pa internet
Sa har ser det ut dar vi befinner oss just nu. :)

Ha det bra!


Granda

Igar akte jag och Linnea till Granda. Underbart kan jag lova.
Skont att kunna slanga med Engelska och Svenska, ar lite trott pa spanskan ;P

Nar vi kom fram igar gick vi direkt ut for att leta at ett mat stalle, efter vagen traffade vi nagra norskor som vi tidigare mott i Esteli, det va kul. Vi hittade ett bra pasta stalle och hangde dar en stund.
Vidare tillbaka till Hostalet dar vi traffade en svensk :) Kalle. Hur rolig som helst.

Vi drack lite i baren, en snubbe (gubbe) fran colorado? hangde ocksa med oss.
Vid nio gick vi till en bar/pub det var svin kul, antligen fick vi dansa och umgas med turister. Haha
Somnade vid halv ett kanske. Vi bor i ett rum med 14 andra manniskor, ganska spannande kan jag lova.

Vaknade halv sju och tog en harlig duch. Nu har vi kakat frulle och ska pa aventyr. Vet dock inte vart, men vatten och sol skulle inte sitta fel.

Jag ska iaf ringa hem nar jag ar klar har, det var ett tag sen nu.

Hoppas alla mar bra.
Hemlangtan tranger sig pa en aning just nu ;P

Alla <3 dag

http://www.facebook.com/album.php?aid=18475&l=87874&id=619591452

Var igar. Det var trevligt. Vi mottes upp hemma i huset dar jag och hanna bor, drack vin, sedan gick vi till Ringon Legall, och tog nan ol dar. Vidare till ett stalle som hette Zona Zero, dansade och sen akte vi hem,

Vaknade do forkyld och enormt trott. Akte till skolan och hade avslutningefest, det var ocksa roligt.. hem och at middag sen har jag vandrat pa stan. Kopt med mig nicaraguask chili som jag tar med mig hem till Johan, den ar inte bara stark, den ar STARK! ;)

Tva skivor med en grupp fran Nicaragua som ar ganska bra och en stor avocado som jag ska trycka i mig nar jag kommer hem. Ska sova tidigt ikvall. Imorgon ska vi upp, vi ska motas i parken klockan 7 dar ska en man hamta oss och kora oss pa flaket till mira flor (Regnskogen) Dar ska vi bli guidade, bada i vattenfall och titta pa vackra ting? :) Tillbaka pa sondag igen for att paka och resa till nytt stalle, namligen  ---> Managua ---> ciudad Sandino.


Jag och Linne haller pa att titta pa resmal under dom tva helger vi ar dar. Det lutar at att vi aker nagonstans i Granada, Underbart. Hav och sol.

Hoppas alla hade det bra pa alla hjartans dag.

Ha en bra helg!

Puss och kram

just det

lank till lite fler bilder, dom flesta samma men anda..


http://www.facebook.com/album.php?aid=29384&id=513007852

http://www.facebook.com/album.php?aid=18475&id=619591452

http://www.facebook.com/album.php?aid=30804&id=662709119

Harlig dag

Idag har det varit en bra dag for mig.
Var pa fruktansvart daligt humor igar.
Men vi gjorde roliga saker. Pluggade spanska, CLARO! sen besokte vi sos barnbyar har i Esteli, det var valdigt intsressant, roligt att traffa alla barnen och se hur det fungerade dar.

Idag vaknade jag. TROTT, valdigt trott trots manga timmars somn Men sa kanske det ar ibland.
Akte bussen till skolan dar jag hade kul, tiden gar fort dar...
Sen akte jag och linnea till stan, kakade pa ett stalle som heter ananda. Jatte god vegitarisk hamburagare och super god juice ;)

Sen har vi knallat pa stan och tagit det lungt. Ikvall ska vi pa en bra med dom andra och vem vet vad som hander dar. Blir antagligen inte sent iaf..

<3

Imorgon ar det alla hjartans dag.. Sa... tusen hjartans kramar till alla jag tycker om :)

Puss och kram pa er!

Semester och studie besok

Jag  hinner inte skriva sa mycket har, hinner mest med mailen :) Men det ar kul att manga skriver!
Vi har iaf hunnit med ganska mycket. Studiebesok pa en gymnasie skola, en tobaksfabrik, pluggat spanska och en helg vid havet. Det kanns underbart kul allting. Sjalvklart har vi alla vara daliga dagar eller timmar, det ar mycket nytt och annorlunda. Men det funkar bra!

Idag har jag pratat med Ronja, det var kul att hora hennes rost :)
Klockan skiljer ganska mycker har och i sverige sa det ar ibalnd svart att veta nar man ska ringa, men det gick ju fint :) Haha

Jag och Linnea har haft vart forta tvaparts samtal, ett samtal som gar ut pa att den ena pratar om vad den vill i 15-20 minuter utan att den andra kommenterar och tvart om. Det var skont. Det kanns verkligen som att det kommer bli lyckar pa pratiken, cantera. Kan verkligen slappna av i hennes sallskap, forutom da hon flippar ;) Haha

Ingen hem langtan annu heller, det ar lite konstigt. Skulle vilja se hur det gar for Johan med lagenheten. Och sjalvklart traffa kompisar hemma, men det basta vore anda om ni kunde komma hit istallet ;) 

Det tar  san tid att ladda upp bilder sa vi for se hur det gor, annars vidar jag ju da jag kommer hem. 


(Mamma, bara sa du vet sa blir bilden storre om du klickar pa den!) =)



   Fran tobaks fabriken, manniskorna jobbar under vidriga forhallanden, det var verkligen jobbigt att andas i stanken nar man gick in dar. Dom arbetar tio timmar om dagen, jag vet inte vad dom tjanar, men jag skulle inte tippa pa att det ar mycket. Det var ett intressant besok.

  Fran Gymnasie skolan, minns inte namnet, men Sverige har varit med och "sponsrat" "grundat" skolan. Eleverna ar mellan 50 och 70 stycken i varje klass. Ordet pedagogik ar inte sa utvecklat har kanns det som, det finns inte sa bra resurser. Men barnen blev glada da vi kom. 

  


Att aka till havet i helgen var presic vad vi behovde. Det var sa skont. Buss resan var daremot inte lika kul. Infrastrukturen ar varldelos ;) Fattar inte att bussarna haller pa dom har vagarna. Och hur tankte dom nar satena ar i skinn och det ar 40 grader varmt.. fan va varmt det var i bussen. Ny attraktion pa liseberg 2009, prova. ;)


     

Men nar vi val var framme var det harligt. Hotellrummet kostade 36 kronoe styck for tva natter. Det var fint dar, valdigt mycigt alldeles vid havet. Det var mycket djur, hundar, hastar, grisar, faglar och papegpjjor. Ett natur reservat.
Pa lordagen akte vi ut med bat, en guid guidade oss genom Lèons flod, det var sjukt vackert. Vi sag faglar av alla olika slag, haftiga trad som dom bygger hus av, leguaner, krockodiler, krambjornar. Innan vi skulle aka hem visade dom oss en o, dar kunde man bada, jag vagade dock inte for det var sa starka strommar, men vi sag solnedgangen och njot riktigt anda. Sen korde vi rally hem med baten, det var skoj. At middag tillsammans och drack gott vin och ol. Sen letade vi ett dansstalle men hittade inget sa nar alla var trotta surrade vi till vi somnade. Jag har berattat om Ko Rune hemma i Ramsele.. Haha.. Hela helgen allt som allt kostade 340 kronor ungefar, men boende, mat och dryck.. Underbart.

Kommit igang




 Catedralen i Esteli.  
 En tavla hemma hos Familjen som Thersa bor i.
 Vatten po ett stelle som heter La Casita, Inte projektet, det har var ett mat stalle med en vacker tradgard.

 Hanna och en kille fran Honduras
 Ett av vara projekt som heter La Castia, "lilla huset", veldigt annorlunda. Ditt kommer barn som jobbar pa marknaden etc.
   Gatorna i Esteli, dar jag bor nu.
 Fron det andra projektet, APC, dar dom jobbar med flera olika saker, bland annat forskoleverksamhet.

 
APC

    
Fran La Casita, mat stallet :) Hon pa bilden ar min larare.

 
Lite av den bergiga naturen i Nicaragua :)

Det var lite bilder har ifran. Det kommer antagligen mera, men det tar son tid att ladda upp.
Pa fredag aker vi till Leon, till havet, sola och bada :) Langtar som tusan. Borjar ockso bli valdigt nyfiken po praktikplatsen Cantera, som jag och Linnea ska vara po, det kliar i fingrarna.
Vi har ju besokt Somot och dom tvo andra praktik platserna, dom verkar jatte bra och intressanta.

Hoppas alla der hemma har det bra.
Har er det varmt!!!!

Puss och kram
Puss och kram


Nicaragua

    

Framme. Entligen.

Det strular med internet so jag for inte upp fler bilder :/

Jag bor i en super familj, det er jette mycket folk som kommer och gor men det er kul, kenns som att jag kommer lera mycket mer spanska her en vad jag gjort hemma. :) Skolan er bra och jag gillar leraren.

Det er galet, annorlunda och vackert her :) Mycket varmt.
Imorgon ska vi till ett matstelle, la casita, sen er det skola igen... 
Mondag ledig :) Skont!

Saknar hem! Puss

RSS 2.0